אור עקיבא – עיר עם היסטוריה

ישראל באופן כללי היא מדינה עם היסטוריה עשירה ומגוונת מאוד. בנוסף להיסטוריה הכללית של המדינה (מימי ראשית היווסדותה), הרי שמן הסתם גם לערים בישראל ישנה היסטוריה ייחודית – כל אחת באופן ספציפי לה. 

במובן זה לאור עקיבא ישנו סיפור של היווסדות, ושל פיתוח וצמיחה, אשר שווה להתבונן בו ואף ללמוד ממנו. כן, בהחלט ניתן לומר כי סיפורה של אור עקיבא הוא סיפורה של ארץ ישראל.

שנות התקומה

1951 זוהי השנה. השנה בה הועברו כמה משפחות בודדות בלבד ממעברת "ברנדייס" אל החולות אשר נמצאים ליד קיסריה… ובכן, למעשה ככה זה התחיל… משפחות אלו השתכנו להם באוהלים והם אשר קיבלו את המשפחות שהתווספו בהמשך (הם שהכינו בעבורם את הקרקע ויצרו בעבורם תנאי קליטה בסיסיים).

העולים הנוספים שנקלטו במקום כבר קיבלו מבנים של קבע שנבנו "מצידו השני של הכביש", עד שבשנות החמישים הראשונות נספרו כבר 290 הבתים הראשונים של היישוב.

נקודות ציון

  •  1953 – זו למעשה השנה בה נחפרה באר המים הראשונה במקום. משנה זו התאפשרה לתושבים צריכת מים שוטפת.
  • 1954 – זו השנה בה הגיע לראשונה חשמל ליישוב. משנה זו התאפשר לתושבים שימוש בחשמל לראשונה.
  • בהמשך הדרך, המקום קיבל את השם – "מעברת חוף כרמל" ולאחר כמה שנים שונה שמו ל- "מעברת קיסרי".
  • במרוצת השנים לקראת סוף שנות החמישים, הרי שאוכלוסיית העיר כבר מנתה למעלה מ- 2,000 נפשות וקצב הגידול רק הלך וצבר תאוצה.
  • הגידול המואץ בקצב גידול האוכלוסייה יצר בעיית מגורים (קצב הבנייה לא עמד בקצב הגידול), ולפיכך נדרשו חלק מן התושבים להתיישב במבני המעברה של שנותיה הראשונות של היישוב.
 

שנות ה- 60

בתחילת שנות השישים אור עקיבא כבר הלכה והתפתחה עוד יותר, ובשנים אלו  יש בה כבר 5,000 תושבים. 

כמו כן, בשנים אלו חוברה העיר לראשונה לרשת הביוב (תהליך שערך מספר שנים).

שנות ה- 70

אלו השנים בהם הגיע אל העיר גל עלייה גדול ומשמעותי יחסית. היו אלו עולים שהגיעו מהקווקז ובכך היישוב כבר הגיע ל- 8,000 תושבים.

שנות ה- 90

ובכן, גל העלייה הגדול לארץ (של שנות ה- 90), של עולים חדשים אשר הגיעו ממדינות חבר העמים, אינו פסח גם על אור עקיבא – בשנים אלו אור עקיבא קלטה מעל 8,000 עולים חדשים שהגיעו מברית המועצות לשעבר.

1996 – זו השנה בה העיר כבר גדלה משמעותית והגיעה ל – 16,000 תושבים.

כיום בתחילת שנות ה- 20 של המאה ה- 21 , אור עקיבא כבר מונה למעלה מ- 20,000 תושבים ובעלת שטח עירוני המשתרע על 5500 דונם.

 

"אני טכנאי מקררים באור עקיבא אבל אני מגיע לכל הסביבה הקרובה"

אומר לנו תושב העיר וממשיך בדבריו – "אני דור שני אחרי אבא שלי – גם הוא היה טכנאי מקררים באור עקיבא. אבל לעומתנו, סבא שלי שהגיע לעיר בשנות השבעים, הוא היה טכנאי מקררים באור עקיבא בלבד… (כי לא היה לו רכב בשביל לתת שירות מחוץ לעיר…).

כן, ימי ראשיתה של העיר אור עקיבא אפיינה בין היתר בעלי מקצוע שהיו צריכים להתאים את עצמם לרוח התקופה – בעלי מקצוע שהגיעו לאור עקיבא בשנות התפתחותה, היו צריכים להתמודד לעיתים עם קשיים לא מעטים שאפיינו יישוב צעיר ומתפתח וזאת בנוסף כמובן לקשיים ולאתגרים המקצועיים. 

 אור עקיבא – דמוגרפיה

אוכלוסיית העיר כוללת כיום תושבים אשר הגיעו באופן כללי משלושת גלי העלייה הראשונים לעיר (בשנות ה- 50 וה- 60): 

  • גל העלייה ממרוקו 
  • גל העלייה מרומניה 
  • גל העלייה מעירק

כמו כן, במרוצת השנים הגיעו אל העיר עולים ממקומות שונים בעולם אך במספרים קטנים יותר מאלו אשר הגיעו בשלושת גלי העליה הגדולים (של שנות החמישים שישים). 

גלי העלייה השונים שקלטה העיר (גם בשנות השבעים וגם בשנות התשעים), יצרו בתחילת הדרך הפרדה פיזית של שכונות (אשר התאפיינו בחלוקה גאוגראפית הטרוגנית), אך עם השנים נוצר ברחבי העיר תהליך הומוגני יותר בכל הקשור להרכב השכונות שבה – היום כבר כמעט ולא קיימת הפרדה של שכונות על פי מדינת מוצא עדתי וכו' ותושבי העיר חיים להם בשילוב ובהרמוניה.

  מעט נתונים אודות אור עקיבא של היום:

  • העיר ממוקמת במישור החוף במרחק של כ-40 ק"מ מחיפה, כ-60 ק"מ מתל-אביב, כ-10 ק"מ מחדרה. 
  • אור עקיבא שוכנת בקרבת היישובים: קיסריה הגובלת לה ממערב, בנימינה ממזרח, זכרון יעקב מצפון מזרח.
  • כביש החוף וכביש 4  תוחמים את אור עקיבא ממזרח וממערב. 
  • עד לשנת 2001 הייתה לאור עקיבא מועצה מקומית. בשנת 2001 קיבל היישוב מעמד של עיר.
 

אור עקיבא – מבט לעתיד

כיום אור עקיבא היא עיר הנמצאת בתנופת פיתוח ובנייה מואצת. (אפילו מואצת ביותר). היום ניתן לראות בעיר לא מעט שכונות חדשות אשר נבנות בה בקצב מרשים (לרבות כבישי גישה חדישים, שבילי אופניים, מרחבים מסחריים ציבוריים, מדרכות רחבות, חניונים וכו'). ובכן, כל אלו מסמנים את העיר כאחת מהערים בהן צפויה עלייה גבוהה במספר התושבים בשנים הקרובות, ויש להניח שמגמה זו תמשיך ותאיץ את ההתקדמות שבה.

 תוכניות לעתיד?

כחלק אינטגרלי מחזונה של אור עקיבא, תוכנית המתאר של העיר כוללת פרוייקטים של בנייה הכוללים גם פיתוח כללי של תחומים כגון: חינוך, ספורט, תרבות.

בין היתר ניתן לראות בעיר קונסרבטוריון מצוין, סיפריה עירונית פעילה, מוזיאון מודרני והיכל תרבות שוקק חיים.

אור עקיבא עברה תהליך פיתוח מרשים מאז היווסדה. בהחלט ניתן לומר כי סיפורה של אור עקיבא, הוא למעשה הסיפור של כולנו כאן בארץ ישראל.

 

אולי מעניין אתכם כתיבת תוכן איכותי מקורי מקצועי מקודם אורגנית לאתרי אינטרנט איכותיים

תפריט נגישות